وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی وب دا آذربایجان غربی

ارومیه/چاقی یا سلامتی ، انتخاب باشماست

افزایش وزن و چاقی به عنوان مهم‌ترین مسأله‌ی بهداشتی جهان در قرن بیست و یکم مطرح گردیده است و به عنوان برجسته‌ترین بیماری ، نیازبه پیشگیری فوری جهانی دارد. بطوریکه طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت ، ازسال 1980 تا سال 2014 شیوع چاقی در جهان دو برابر شده است . به گونه ای که اضافه وزن و چاقی از 22 به 24 کیلوگرم در مقیاس توده بدنی (BMI) رسیده است و حدود سه درصد از جمعیت افرادی که در سطح جهان شاخص BMI کمتر از 18 داشته اند، کاهش یافته و جمعیت افراد چاق با BMI معادل 30 حدود 7 تا 8 درصد افزایش داشته است بررسی ها نشان می دهد ادامه این روند موجب افزایش 18 درصدی افراد مبتلا به چاقی با BMI بالای 30 ،  تا سال 2025 خواهد شد . در ایران نیز  آمارها نشان می دهد که بیش از 24 میلیون نفر از جمعیت ایران مبتلا به اضافه وزن یا چاقی هستند. روند اضافه وزن و چاقی در تمامی گروههای سنی از جمله کودکان و نوجوانان رو به افزایش است .بررسی های انجام شده در خصوص علل زمینه ای موثر در بروز و شیوع بیماری های قلبی عروقی ، دیابت، سرطان ها و ... نشان می دهد که چاقی از عوامل بسیار مهم و جدی در بروز این مشکلات به شمار می آید. اضافه وزن و چاقی پنجمین عامل خطر مرگ و میر در دنیا و سومین عامل خطر در کشور بوده و طبق گزارش سازمان بهداشت 44 درصد باردیابت ، 23 درصد  بار نارسایی قلبی و بین  41 – 7 درصد بار سرطان های مرتبط را می توان به اضافه وزن و چاقی نسبت داد. چاقی با عوارضی همچون افزایش فشارخون، بیماری های قلبی، دیابت، سنگ های صفراوی، واریس، بواسیر، افزایش چربی خون، نقرس، آرتروز، کمردرد، تنگی نفس، بیماری های کبد وکیسه صفرا، سرطان های کولون و رکتوم، پروستات در مردان و سرطان سینه و تخمدان و مشکلات باروری در زنان و نهایتا کاهش عمرانسان مرتبط است.

براساس تحقیقات انجام شده یکی از عوامل موثر در بروز بیماری ها غیرواگیر، وضعیت تغذیه ای نامناسب است. بررسی های انجام شده در خصوص علل زمینه ای موثر در بروز و شیوع بیماریهای شایع نشان می دهد مصرف انواع میوه ها و سبزی ها می تواند از بروز بیماری های قلبی عروقی ، سکته ، دیابت ، فشارخون بالا و برخی از انواع سرطان ها و چاقی پیشگیری کند. همچنین سبزی ها  و میوه ها منابع غني ازانواع ويتامينها ، آنتي اكسيدانها ، انواع املاح بوده و در حقیقت بهترین منبع تامین کننده فیبر مورد نیاز بدن است .با این وجود نتایج مطالعات بررسی مصرف غذایی خانوارهای کشور نشان داده است که بیش از 80 درصد افراد جامعه کمتر از 5 واحد میوه و سبزی مصرف می‌کنند و براساس آمارها میانگین دریافت روزانه  میوه و سبزی هر فرد به ترتیب 221  و  228 گرم درروز است . در صورتی که طبق هرم غذایی هر فرد باید روزانه 3 تا 5 واحد سبزیجات و 2 تا 3 واحد میوه مصرف کند.

مطالعات سبد غذایی مطلوب در سال 1391 نیز نشان داده است که سرانه مصرف روزانه روغن و چربی 46 گرم است که از سبد مطلوب غذایی ( 35 گرم ) بیشتر است .مصرف سرانه چربي بيشتر از مقدار توصيه شده است. در عين حال بخش عمده اي از روغن هاي خوراكي، روغن نباتي جامد است كه بدليل ميزان بالاي اسيدهاي چرب اشباع شده، يكي از عوامل عمده زمينه ساز بيماريهاي قلبي و عروقي است. روغن هاي بااسيد چرب اشباع وترانس بالا خطر بيماري هاي قلبي وعروقي را افزايش مي دهند.

مصرف نمک در ایران بیش از 2 برابر میزان مجاز است. براساس مطالعات انجام شده در کشور متوسط مصرف نمک 10.8 گرم می باشد حدود دو سوم نمک دریافتی مردم کشور ما در نتیجه مصرف غذاهای آماده و کنسروی و تنقلات شور مانند پفک، چیپس و ... می­باشد.کاهش مصرف نمک در حد 6-5 گرم در روز (حد مجاز مصرف)، خطر بیماریهای قلبی را 18 درصد و سکته مغزی را 24 درصد کاهش می دهد.

مصرف قند و شکر روزانه 66 گرم است . در حالیکه براساس سبد مطلوب غذایی مصرف روزانه قند وشکر حداکثر 40 گرم توصیه شده است براساس توصیه سازمان جهانی بهداشت کمتر از 10 درصد انرژی روزانه باید از قند های ساده تامین شود و در حال حاضر به علت شیوع روز افزون بیماری دیابت ، اضافه وزن وچاقی به تامین کمتر از 5 درصد انرژی روزانه از قندهای ساده تاکید دارد که بطور متوسط برای یک فرد سالم 25 گرم ( در حدود 6 قاشق چایخوری شکر در روز ) است . سرطان پانکراس ، بیماری های کلیوی ، فشارخون بالا ، بیماری های قلبی به خصوص در زنان ، نقرس ، اختلال حواس و آلزایمر از دیگر عوارض مصرف زیاد مواد قندی و شیرین ( قند و شکر) است .

نوشابه هاي گازدار يكي از عوامل مصرف زياد مواد قندي است. هر بطري معمولي 300 ميلي ليتري نوشابه حدود 28 گرم قند دارد. مصرف بي رويه نوشابه ها يكي از عوامل عمده در بروز چاقي است و چاقي زمينه ساز ديابت، بيماريهاي قلبي و عروقي و افزايش چربي خون، افزايش فشارخون و انواع سرطانها مي باشد. تحقیقات انجام شده نشان داده است که مصرف یک قوطی نوشابه در روز منجر به حدود 7 کیلوگرم اضافه وزن در سال می شود .

نوشابه هاي گازدار به دليل املاح فسفات، مانع از جذب كلسيم وعده غذايي مي شوند و بنابراين با مصرف مرتب اين نوشابه ها و اختلال در جذب كلسيم رژيم غذايي، كمبود كلسيم و نهايتا“ پوكي استخوان بروز مي كند.

در همین راستا بسیج ملی " پیشگیری و کنترل چاقی با تغذیه سالم" با شعار " چاقی یا سلامتی ، انتخاب باشماست " از تاریخ 15  تا 30 دی 1396 با هدف توقف روند شیوع اضافه وزن و چاقی در جامعه و کاهش شیوع عوامل تغذیه ای بیماریهای غیر واگیر از جمله کاهش مصرف قند ، نمک و چربی  و همچنین افزایش مصرف سبزی و میوه و حبوبات برگزار می گردد .

عناوین روزهای هفته:

15دی : کنترل وزن با افزایش تحرک بدنی

16دی :آگاه سازی کارکنان در پیشگیری و کنترل چاقی

17دی : نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل چاقی در دانش آموزان

18دی :نقش همیاران تغذیه در اصلاح الگوی غذایی دانش آموزان

19دی : مقابله با چاقی و آگاه سازی کارمندان

20دی :جایگاه پایگاه تغذیه سالم در مدارس در پیشگیری از چاقی

21دی : نقش والدین در پیشگیری و کنترل در چاقی کودکان

22دی: نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل چاقی در دانشجویان

23دی: نقش همکاری سازمانها در پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی

24دی :رسانه و ترویج الگوی غذایی سالم

25دی رسانه وآگاه سازی جامعه از عوارض چاقی

26دی:نقش صنایع غذایی در تولید مواد غذایی سالم

27دی :نقش صنوف در تهیه و توزیع غذای سالم

28دی :نقش تغذیه سالم در مهدکودک ها برای پیشگیری و کنترل چاقی

29دی :نقش سفیران سلامت در خود مراقبتی و کنترل چاقی

30دی:نقش بهداشت روان در پیشگیری و کنترل چاقی

برای دریافت بسته های آموزشی روی دانلود فایل در زیر تصویر کلیک کنید .


 

 

نسخه چاپي ارسال به دوست

شنبه ٢٣ دی ١٣٩٦ - ١١:٤٧ / شماره خبر: ١٧١٤٧١ / تعداد نمايش: 513

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج