وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

پاسخ مطلب مندرج در سامانه "فارس من":

فعالیت هشت آزمایشگاه در خصوص شناسایی کیفی محصولات غذایی تغییر ژنتیکی یافته

اداره کل امور فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در این جوابیه تاکید کرد: کلیه محصولات تراریخته دارای مجوز از سازمان غذا و دارو، دارای مجوز مصرف در کشور مبدا و کشورهای اتحادیه اروپایی بوده و دارای تاییدیه از EFSA به عنوان یک مرجع معتبر جهانی می باشند.

 

به گزارش وبدا، اداره کل امور فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال مطروحه در سامانه "فارس من" با عنوان «ممنوعیت 5 ساله واردات، کشت و مصرف تراریخته ها» در تاریخ چهارم اسفندماه 97 اعلام کرد:

 

تاکنون حدود 31 محصول تراریخته در دنیا تولید شده که 20 محصول مصرف غذایی دارند و بقیه گیاهان یا حیواناتی هستند که با اهداف دیگرِی تولید شده اند. حدود 99 درصد کشت گیاهان تراریخته در دنیا به چهار محصول سویا، پنبه، ذرت و کلزا اختصاص یافته است. بنابراین برای کشورهایی که وابستگی به واردات روغن و دانه های روغنی دارند در مورد برخی از محصولات دسترسی به نوع غیر تراریخته آنها تقریبا وجود ندارد.

این قبیل مواد غذایی به این دلیل تولید و به بازار مصرف عرضه می شوند که داراي برتري هاي خاصی براي تولید کننده یا مصرف کننده این قبیل غذاها می باشند . این کار براي کاهش هزینه تولید، فواید بیشتر(از نظر مدت زمان ماندگاری طولانی تر یا ارزش غذایی)  یا هر دو منظور صورت می گیرد.

دانه های روغنی تراریخته و فرآورده های آنها تحت بررسی های وسیع ارزیابی احتمال خطر قرار گرفته و به دنبال اخذ تاییدیه های لازم از نظر ایمنی برای مصرف انسان و محیط زیست اجازه تولید و مصرف پیدا کرده اند.

سیستم هاي ویژه اي براي ارزیابی موجودات تراریخته و غذاهاي ناشی از مهندسی ژنتیک از جنبه هاي سلامتی انسان و محیط زیست طراحی شده اند. معمولا ًچنین ارزیابی هايی در مورد غذاهاي معمولی انجام نمی شود. بنابراین تفاوت عمده اي بین ارزیابی این دو دسته از غذاها قبل از عرضه به بازار مصرف وجود دارد. یکی از اهداف ”برنامه ایمنی مواد غذايی در  سازمان بهداشت جهانی“  مساعدت به دولت ها در تعیین غذاهایی است که باید مورد ارزیابی ریسک قرار گیرند . این قبیل غذاها شامل غذاهاي حاصل از فن آوری هایی مانند مهندسی ژنتیک می باشند.

مطالعات ارزیابی خطرات مرتبط با سلامت انسان بیشتر بر بررسی اثرات مستقیم بر روی سلامت انسان نظیر سمیت زائی، آلرژی زایی، تغییر در ترکیبات تغذیه ای، پایداری ژن وارد شده به موجود زنده و هرگونه اثر ناخواسته احتمالی ناشی از تغییرات ژنی تاکید دارد .

لازم به ذکر است تاکنون هیچ گونه مستند و مدرک معتبر علمی مبنی بر وجود تاثیر منفی محصولات تراریخته بر روی سلامت انسان در ایران و جهان گزارش نشده است. ضمن اینکه مطالعات مختلفی توسط محققان در کشورهای مختلف بنا به پیشنهاد سازمان جهانی بهداشت، اتحادیه اروپا و.. انجام شده است. EFSA نیز که مرجع ایمنی و سلامت محصولات غذایی در اتحادیه اروپاست برای محصولات تراریخته مجوز مصرف صادر نموده است.

از این رو سازمان غذا و دارو به عنوان متولی ایمنی زیستی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مطابق با ماده 4 و 5 قانون ایمنی زیستی ضوابط و دستورالعمل های مربوط به اینگونه محصولات را از سال 94 تا کنون تصویب و لازم الاجرا نموده است. کلیه محصولات تراریخته دارای مجوز از سازمان غذا و دارو، دارای مجوز مصرف در کشور مبدا و کشورهای اتحادیه اروپایی بوده و دارای تاییدیه از EFSA به عنوان یک مرجع معتبر جهانی می باشند.

در خصوص تجهیزات آزمایشگاهی به اطلاع می رساند، در سال 1388 بخش شناسایی کیفی محصولات غذایی تغییر ژنتیکی یافته در آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو راه اندازی شد و در حال حاضر 8 آزمایشگاه همکار در خصوص شناسایی اینگونه محصولات مشغول فعالیت هستند که عملکرد هر ساله آنها توسط بازرسی و ارسال نمونه مجهول و اخذ نظارت آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو انجام می شود.

طی بخشنامه های صادره توسط سازمان غذا ودارو، کلیه مدیران عامل و مسئولین فنی شرکت‌های تولیدی و وارداتی که ماده اولیه یا محصول تراریخته دارند موظف به درج برچسب و نشان تراریختگی روی محصول غذایی که دارای جزء تراریخته باشد، هستند . همچنین به کلیه معاونت‌های غذا و دارو دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور نسبت به کنترل برچسب این گروه از محصولات تاکید شده است.

 

لازم به ذکر است، نظارت بر رها سازی، تولید و کشت محصولات تراریخته برطبق قانون ملی ایمنی زیستی بر عهده وزارت جهاد کشاورزی و سازمان محیط زیست می‌باشد.

نسخه چاپي ارسال به دوست

چهارشنبه ٥ تير ١٣٩٨ - ١٣:٤٢ / شماره خبر: ١٩٢٢٧٢ / تعداد نمايش: 67

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج